Kirjan kirjoittaminen on pitkä ja työläs prosessi, joka ei tapahdu käden käänteessä. Kirjoittaminen vaatii paljon, ja mikäli kirjoituksillaan haluaa oikeasti menestyä, vaatii se vielä enemmän. Mikään ei kuitenkaan koskaan ole mahdotonta, ja lähes kuka tahansa pystyy ryhtymään kirjoitusprosessiin ja jopa saamaan aikaiseksi kokonaisen kirjan, mikäli hän lähestyy kirjoittamistyötä oikealla tavalla ja pitää mielessä kaikki siihen liittyvät erilaiset työvaiheet. Kirjoittaminen ei ole pelkästään sanojen laittamista peräkkäin, vaan kirjoittaakseen mielenkiintoisen ja luettavan kirjan on kirjoittajan oikeasti panotestettava työhönsä ja niihin lähtökohtiin, joista hän lopulta kirjaansa kirjoittaa.
Jotta tämä olisi mahdollisimman helppoa ja kaikilla olisi siihen oikeat edellytykset, käyn seuraavaksi läpi muutamia tärkeimpiä kirjan kirjoittamiseen ja työstämiseen liittyviä työvaiheita. Nämä eivät ole kaiken kattavat, eivätkä missään tapauksessa täydelliset työohjeet, mutta ne antavat osviittaa siitä, mitä henkilön kannattaa tehdä ja mihin hänen kannattaa valmistautua, jos tavoitteena on sellaisen kirjan kirjoittaminen, jonka joku haluaa joskus julkaista.
Kaikki alkaa ideoinnista
Tärkein kirjailijan tarvitsema asia on luonnollisesti idea. Sisältö, sanoma tai kertomus, jonka haluat kirjoituksellasi välittää. Eri henkilöt saavat ideoita erilaisista paikoista, mutta kirjailijalle tärkeää on, että hän pystyy havainnoimaan ympäristöään ja imemään uusia ideoita siitä, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Jotkut kirjailijat saavat ideoita suoraan omasta elämästään, mutta huomattavasti tätä hedelmällisempi lähtökohta on tarkastella ja havainnoida ympäristöään ja etsiä sieltä aiheita kirjoitustyölle.
Kun alustava idea on valmis, vaatii se tietenkin suunnittelua. Kirjoittamaan voi tietenkin lähteä aivan puhtaalta pöydältä, mutta monesti parempi lähestymistapa on tehdä jonkinlaisia muistiinpanoja ja suunnitelmia siitä, mihin haluaa kirjoituksensa lopulta vievän. Tällä tavoin on helpompi pysyä perässä siinä, mitä kirjallaan haluaa sanoa ja miten.
Kirjoittaminen vie aikaa
Kun ideat ja suunnitelmat alkavat olla kasassa, on helppoa lähteä viemään niitä käytäntöön. Valmiiden ideoiden ja suunnitelmien pohjalta kirjoittaminen on helpompi saada alkuun, sillä suunnitelmiesi avulla saatat ehkä tietää heti esimerkiksi sen, mistä aloitat kirjasi kirjoittamisen. Kirjoittaminen on hidasta työtä, ja samalla kun kirjoitat, joudut varmasti etsimään myös tietoa niistä aiheista, joita kirjoitat sekä tekemään muunlaista taustatutkimusta tekstiisi liittyen. Kaikessa tässä kestää melko varmasti hyvän aikaa, joten kirjaa kirjoittaessa ei missään nimessä kannata hätäillä tai kiirehtiä. Itseään on tärkeä motivoida kirjoittamistyöhön, ja tämä motivoiminen voi tapahtua vaikkapa miettimällä sitä, että jonain päivänä kirjoittamasi kirja kenties vielä julkaistaan oikeana kirjana, eikä se jää pelkästään pöytälaatikkosi täytteeksi.
Viimeistely vie työn loppuun
Viimeinen vaihe kirjasi ensimmäisen käsikirjoituksen työstämisessä on sen viimeistely. Haluat ehkä lukea kaiken kirjoittamasi kertaalleen läpi ja siten selvittää, että olet sanonut kaiken juuri haluamallasi tavalla, ja ottanut kaiken tarvittavan kirjoittaessasi huomioon. Joskus hyvä idea voi myös olla hankkia koelukijoita tekstille. Näiden koelukijoiden tehtävä on lukea tekstisi ja antaa siitä sinulle palautetta, jonka perusteella sinun on helppo muokata ja parannella tekstiäsi ennen kuin esimerkiksi lähetät sitä kustantamoille tai ryhdyt itse teoksesi kustantamiseen. Tässä viimeisessä vaiheessa on tärkeää, että hiot tekstisi täydelliseksi ja editoit sitä siten, että voit varmasti olla täysin tyytyväinen kaikkeen, mitä olet saanut aikaiseksi. Sinulla on ehkä jo etukäteen mielessäsi joitakin seikkoja, joihin haluat viimeistelyvaiheessa kiinnittää huomiota, ja tämä onkin se työvaihe, jossa näin on helppo tehdä: jos esimerkiksi tiedostat, että pilkkujen käyttö on sinulle hankalaa, kannattaa sinun ehkä pyytää pilkunviilaajakaveriasi lukijaksi ja pyytää häneltä ehdotuksia siitä, kuinka voisit vielä tässä vaiheessa parannella tekstiäsi.