View Sidebar

Näin markkinoit kirjaasi

Olet tehnyt kovan työn ideoidessasi, kirjoittaessasi ja viimeistellessäsi tekstiäsi, ja se on nyt valmis julkaistavaksi. Jos olet ollut onnekas, sinulla on kustantaja, joka on auttanut sinua tässä ja kaikessa muussa kirjaasi liittyvässä, tai sitten olet päättänyt kustantaa kirjasi itse. Tekstisi on kansien välissä ja kaikki on valmista. Vaan mitä nyt? Työ kirjan kanssa ei lopu siihen, että olet saanut sen kirjoitettua ja painettua, vaan riippumatta siitä, onko sinulla kustantajaa vai ei, jäljellä on vielä yksi kova urakka kirjaan liittyen: sen markkinoiminen. Käytettyäsi paljon aikaa ja vaivaa kirjasi kirjoittamiseen haluat varmasti että mahdollisimman monet ottavat tekstisi luettavakseen, joten markkinointi on todella oleellinen osa kirjoittajan työtäsi.

Markkinointi perinteisessä mediassa

Stack of new booksMedia on aina hyvä väline kirjojen markkinoimiseen. Perinteinen media, eli televisio ja erilaiset lehdet ovat hyvä tapa tuoda kirjaasi esiin, mutta usein omakustannekirjailijan voi olla vaikea saavuttaa näkyvyyttä niiden kautta. Voit pyrkiä markkinoimaan kirjaasi perinteisen median kautta esimerkiksi lähettämällä kirjastasi kappaleita vaikkapa lehtien kulttuuritoimituksiin tai kirjallisuuskriitikoille, joiden tiedät arvostelevan samanlaista kirjallisuutta. Kirjan lähettäminen näihin paikkoihin ei vielä takaa, että siitä kirjoitettaisiin yhtään arvostelua tai että sitä nostettaisiin muutenkaan millään tavalla esiin, mutta markkinointi on aina epävarmaa toimintaa, jonka suhteen kannattaa ottaa riskejä. Jos haluat maksimoida onnistumisesi, voi sinun olla hyvä ottaa yhteyttä esimerkiksi erilaisiin pienempiin paikallislehtiin ja muihin medioiden, joilla on rajatumpi seuraajakunta. Kirjakustantamon kautta tällainen on helpommin saavutettavissa, missä näkyykin selkeimmin se etu, jonka kustantajan kautta julkaiseminen sinulle tuottaa: kustantajilla on käytössään suuria verkostoja, joiden avulla he voivat tuoda sinua ja kirjaasi esille ja ihmisten tietoisuuteen, ja perinteinen media on yksi todella vahva keino, jota kustantamot tähän tarkoitukseen käyttävät.

Sosiaalinen media on nykyaikaa

Internet on mahdollistanut monia erilaisia asioita, ja se on tehnyt myös markkinoinnista huomattavasti entistä helpompaa. Et välttämättä enää tarvitse rahaa, suhteita tai muunlaista vaikutusvaltaa tuodaksesi itseäsi ja vaikkapa kirjoittamaasi kirjaa esiin, vaan internet ja sen sosiaalinen media ovat mahdollistaneet tämän aivan kaikille. Sosiaalisen median kautta markkinoiminen on usein myös suhteellisen halpaa ja se tavoittaa melko suuria yleisöjä, joten se on monella tavalla yksi parhaista keinoita esimerkiksi omakustannekirjan markkinoimiseen.

Voit markkinoida kirjaasi itse sosiaalisessa mediassa esimerkiksi perustamalla sille Facebook-sivun tai kuvaamalla Youtubeen jonkinlaisia mainosvideoita. Vain mielikuvitus on rajana kun mietit, millä tavalla voisit itse tuoda teostasi esiin erilaisissa sosiaalisen median palveluissa. Tämän lisäksi netissä on myös monia henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi kirjallisuuteen ja kirja-arvosteluihin. Tällaisia henkilöitä voit löytää vaikkapa erilaisista kirjablogeista, ja yksi hyvä idea voi olla lahjoittaa kirjaasi arvosteltavaksi tällaisille henkilöille.

Kirjallisuuden ystävien lisäksi voit sosiaalisessa mediassa mainostaa teostasi helposti myös sellaisille henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita kirjasi aihepiiristä. Oikeiden Facebook-ryhmien tai keskustelusivustojen kautta voit löytää paljon potentiaalisia lukijoita, joita et välttämättä voisi saada lehden kulttuurisivujen tai kirjallisuusblogien kautta, mutta jotka ovat kiinnostuneita itse aiheesta tai teemasta, josta olet kirjasi kirjoittanut.