View Sidebar

Suomalaiset kirjakustantamot

Yksi tärkeä ja jokaista julkaisevaa kirjailijaa koskeva asia on kirjakustantajat. Kustantaja tarkoittaa yleensä yritystä, joka paitsi hoitaa kirjasi painamisen ja julkaisemisen, niin myös markkinoi sitä ja auttaa sinua ja kirjaasi lyömään läpi yleisös keskuudessa. Kirjakustantajoja on paljon erilaisia, niin Suomessa kuin maailmallakin, ja ne poikkeavat usein toisistaan jollakin merkittävällä tavalla. Jotkut kirjakustantamoista ovat esimerkiksi erikoistuneita tietokirjallisuuteen, kun taas jotkut toiset julkaisetvat fantasiaa ja scifiä. Kustantamoita on eri kokoluokissa, ja monet pienkustantamot julkaisevat kunnianhimoista ja taiteellista materiaalia, joten esimerkiksi runoilijana sinun voi olla hyvä tutustua erilaisiin pienkustantamoihin.

Suomessa on kuitenkin muutama suuri ja vakiintunut kirjakustantamo, joiden käytössä on suuri budjeti, ja jotka julkaisevat erilaista materiaalia. Seuraavaksi aion käydä läpi muutaman isoimman ja tunnetuimman kirjakustantamon Suomessa, jotta voisit päättää, ovatko kenties juuri ne oikeita kustantajia, jotka voisivat julkaista sinun hengentuotteesi.

WSOY

stack och books and a plantWSOY on Suomen vanhimpia kirjakustantamoja, joka perustettiin alkuperäisessä muodossaan jo vuonna 1878. Nykyään WSOY:n omistaa Bonnier, ja se on edelleen yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjankustantajista, joka julkaisee satoja teoksia vuodessa. Historiansa saatossa WSOY on julkaissut joitakin suomalaisen kirjallisuushistorian merkittävimmistä nimistä, kuten Minna Canth ja Juhani Aho, ja vielä nykyäänkin sen edustamia kirjailijoita ovat sellaiset erittäin menestyneet nimet kuin vaikkapa Katja Kettu, Tuomas Kyrö ja Arto Paasilinna. WSOY on Suomen suurin kustantamo, joten sen kirjailijoihin ja julkaisemiin kirjoihin sisältyy kaikkea oppikirjoista ja tietokirjallisuudesta lasten ja aikuisten kaunokirjallisuuteen, minkä lisäksi se julkaisee paljon myös ulkomaista käännöskirjallisuutta. Historiansa ja suuruutensa vuoksi WSOY on myös monen kirjailijan urasta haaveilevan kynäilijän haave, ja käsikirjoituksensa WSOY:lle lähettääkin vuosittain tuhansia onneaan kokeilevia kynäniekkoja. Tarjonta on kuitenkin suurta, ja WSOY:n kaltaiset suuret kustantamot määrittelevät tarkkaan linjansa ja suunnitelmansa sen suhteen, millaisia kirjoja minäkin vuonna julkaistaan, joten menestyminen voi olla vaikeaa. Vaikeus ei kuitenkaan koskaan tarkoita sitä, etteikö kannattaisi yrittää, ja koska WSOY on varmasti myös resusseiltaan yksi Suomen parhaista kirjakustantamoista, on todella suuri etu, jos kirjansa saa kustannettua sen kautta.

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Tammi on vuonna 1943 perustettu suomalainen kirjakustantamo, joka on yksi Suomen suurimmista. Vuosittain se julkaisee noin 300 eri teosta, joiden joukkoon mahtuu niin aikuisten kuin lasten kaunokirjallisuutta kuin tietokirjojakin. Tammelle ovat kirjoittaneet monet Suomen menestyneimmistä kirjailijoista, kuten Leena Lehtolainen, Kaari Utrio ja Hannu Mäkelä. Se julkaisee myös paljon ulkomaista käännöskirjallisuutta, ja sillä on esimerkiksi vuonna 1954 perustettu Keltainen kirjasto, jonka kautta on julkaistu laadukkaita klassikkoteoksia muun muassa sellaisilta nimiltä kuin Orhan Pamuk, James Joyce ja Paul Auster.

Tammi on todella suuri kustantamo, ja sillä on suuri joukko kirjailijoita tallissaan. Monet haaveilevat kirjansa julkaisemisesta juuri Tammen kautta, minkä vuoksi kustantamo saakin vuosittain jopa satoja erilaisia käskirjoituksia luettavakseen ja valittavakseen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Tammen kautta julkaiseminen ole missään mielessä helppoa, mutta jos onnistut siinä, on takanasi varmasti osaava ja hyvä kustantamo, joka hoitaa kirjasi markkinoinnin parhaalla mahdollisella tavalla ja osaa muutenkin tukea sinua kirjailijana ja työssäsi, jota teet kirjasi kanssa.

Like Kustannus

close up hardcover booksLike on hieman uudempi, vuonna 1987 perustettu kirjakustantamo. Se julkaisee erityisesti musiikki- ja populaarikulttuuriaiheista kirjallisuutta, sarjakuvia, elokuva- ja teatterikirjoja, scifiä ja yhteiskunnallisesti kantaaottavia teoksia. Jos siis olet kirjoittanut esimerkiksi tietokirjan jostakin populaarikulttuuriaiheesta, tai jos kirjasi on vaikkapa scifiä, voi Like olla sinulle hyvä kustantamo. Monet menestyneet suomalaiset kirjailijat ovat julkaisseet kirjojaan Liken kautta, ja esimerkiksi kansainvälistäkin menestystä saanut Sofi Oksanen siirtyi Liken kirjailijaksi vuonna 2011.