View Sidebar

Suomen menestyneimmät kirjailijat

Kaikki tarvitsevat esikuvia. Kirjoittajalle on erityisen tärkeää nähdä esimerkkejä menestyneistä kirjailijoista, jotka ovat onnistuneet siinä mistä kirjoittaja haaveilee, ja lyöneet läpi kirjoittamillaan kirjoilla. Jokaiselle kirjoittajalle on myös todella tärkeää lukea paljon, ja lukea muiden menestyneiden ja pinnalla olevien kirjoittajien töitä pysyäkseen perillä siitä, mitä kirjallisuuden maailmassa kulloinkin tapahtuu.

Näiden syiden vuoksi haluan nyt käydä lävitse muutaman menestyneimmän suomalaisen kirjailijan. Nämä kirjoittajat ovat todellakin onnistuneet kirjoittamisprosessissa ja saaneet aikaiseksi jotakin todella hienoa, mikä on ravisutellut joissain tapauksissa koko suomalaista yhteiskuntaa, ja onnistuneet tuomaan kirjoituksillaan julki jotakin tärkeää. Nämä kirjailijat ovat hyviä esikuvia, joista kirjailjuudesta haaveilevan kannattaa varmasti ottaa mallia monella tavalla.

Sofi Oksanen

white open bookSofi Oksanen on yksi Suomen viimevuosikymmenen menestyneimmistä kirjailijoista. Hänen tunnetuimpia töitään Puhdistus, joka sai esimerkiksi Finlandia-palkinnon vuonna 2008 ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2010. Oksanen on kirjoittanut lukuisia eri teoksia, joiden kautta hän on usein käsitellyt erityisesti Viron lähihistoriaa ja esimerkiksi syömishäiriöitä. Kirjojen lisäksi Oksanen on kirjoittanut myös todella paljon muuta, eli esimerkiksi eri lehdissä julkaistuja kolumneja sekä näytelmiä, joita on esitetty useaan otteeseen muun muassa Suomen Kansallisteatterissa. Oksanen on saanut työstään lukuisia erilaisia kirjallisuuspalkintoja, ja hänen kirjoittamansa kirjat ovat toistuvasti olleet Suomen myydyimpien kirjojen listoilla ja nousseet sekä suuriksi myynti- että arvostelumenestyksiksi. Oksasen Puhdistus-kirjasta on tehty myös hyvin menestynyt elokuvaversio.

Kari Hotakainen

Kari Hotakainen on suomalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti kirjastaan Juoksuhaudantie. Hotakainen on todella tuottelias kirjailija, joka on kirjoittanut suuria määriä myös muun muassa runoja, lasten- ja nuortenkirjoja, kuunnelmia, käsikirjoituksia ja viimeisimpänä formulakuljettaja Kimi Räikkösen henkilökuvan. Hotakainen sai Finlandia-palkinnon vuonna 2002 teoksestaan Juoksuhaudantie, ja hän on ollut myös Finlandia-ehdokkaana lukuisia muitakin kertoja. Vuonna 2013 Hotakaiselle myönnettiin Pro Finlandia –mitali menestyksestään kirjailijana, ja hänen uransa varrelle on mahtunut suuria määriä muitakin palkintoja ja palkintoehdokkuuksia, jotka kertovat kiistatta hänen asemastaan yhtenä Suomen tämän hetken menestyneimmistä kirjailijoista.

Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö on suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut romaaneja, kolumneja, pakinoita ja draamaa. Kirjoittamisen lisäksi Kyrö on myös piirtänyt ja tuottanut sarja- ja pilakuvia, joten hän on kokenut suomalaista kirjallisuus- ja taidekenttää monelta eri kantilta. Kyrö on kirjoittanut lukuisia palkittuja romaanteita, joiden joukossa on sekä aikuisten- että lastenkirjallisuutta, mutta varmasti tunnetuin ja menestynein Kyrön aikaansaannoksista ovat hänen Mielensäpahoittaja-kirjat, joista ensimmäinen ilmestyi vuonna 2010. Mielensäpahoittaja-teema on lyönyt todella hyvin läpi Suomessa ja suomalaisessa kulttuurikentässä, ja Kyrön kirjoittamaa hahmoa on tavattu Kyrön kirjojen lisäksi muun muassa Yleisradion radiokuunnelmissa ja useissa Mielensäpahoittaja-elokuvissa, jotka Kyrö on myös käsikirjoittanut. Kaiken kaikkiaan Kyrö on onnistunut pääsemään monien suomalaisten sydämiin samaistuttavilla ja hauskoilla henkilöhahmoillaan, mikä on taannut hänelle paikan yhtenä suurimmista kirjailijasuosikeista ja menestyskirjailijoista tämän hetketn Suomessa.

Pirkkp Saisio

New shiny booksPirkko Saisio on suomalainen kirjailija, ohjaaja ja näyttelijä, jonka kirjallinen tuotanto on todella laajaa ja monipuolista. Kaunokirjallisten romaanien lisäksi hän on kirjoittanut näytelmä-, elokuva- ja televisiokäskirjoituksia, pienoismusikaaleja, librettoja, laulujen sanoituksia ja suomennoksia. Hän on myös ohjannut kirjoittamiaan näytelmiä, sekä näytellyt teatterissa ja elokuvissa. Saisio onkin todella tuottelias, ja loistava esimerkki monipuolisesta ja todella kunnioitettavasta työnkuvastaan. Hänen tunnetumpia teoksiaan on muun muassa romaanit Elämänmeno, Exit ja Punainen erokirja, sekä näytelmät Betoniyö, Sorsastaja ja Slava. Saisio on voittanut lukuisia eri palkintoja ja hänen elämäntyönsä on jotakin, mistä varmasti kaikki kirjailijuudesta haaveilevat pystyvät unelmoimaan.